телефон в шапке

+7 (383) 278 85 74
с 900 до 1800, пн-пт.

logo-inside

site-name

Изображение в левую колонку

Контакты

Наш адрес:
г. Новосибирск,
ул. Ползунова, 7
(4-й этаж, офис 47)
Телефоны:
редакция:
(383) 278-85-74; 217-44-23
ответственный за выпуск, Н. Беляева:
(383) 279-73-83 (т/ф)
ответственный за рекламу и распространение, М. Семехина:
(383) 217-48-03
Материалы для публикации направляйте по адресу:
630051, г. Новосибирск,
а/я 34
Сибирская академия финансов и банковского дела
E-mail: md_sifbd@nnet.ru
Для оформления подписки и приобретения журнала:
E-mail: semehinam@mail.ru

Схема проезда

Частное образовательное учреждение
Высшего образования

© Сибирская академия финансов и банковского дела


Печатный орган Межрегиональной ассоциации «Сибирское соглашение»

При перепечатке и использовании
материалов
ссылка на журнал
«Сибирская финансовая школа»
обязательна

Реквизиты

ИНН 5402106870
р/счет 40703810110000000005
в ОАО КБ «Акцепт»,
г. Новосибирск,
к/с 30101810200000000815
БИК 045004815
ОКОНХ 92110
ОКПО 16925131

Устойчивое потребление и производство: интегрирующая роль экологической сертификации

Вы здесь

Страницы: 
11-15
Код УДК: 
330.544.2:574
Авторы: 
Михайлова Е.Г. Кандидат экономических наук, доцент 

Обсуждаются проблемы добровольной экологической сертификации, позволяющей информировать потребителя о соблюдении требований экологических стандартов при производстве продукции. Описан механизм взаимодействия субъектов в процессе экологической сертификации. Показана интегрирующая роль экологической сертификации, позволяющей косвенно, с помощью устойчивого потребления, стимулировать устойчивое производство.

Файлы: 
Список литературы: 
1. Пахомова Н.В., Малышков Г.Б. Социально- экологическая ответственность и конкурентоспособность бизнеса: возможен ли синергетический подход? // Проблемы современной экономики. 2008. № 2 (26). URL: http://www.m-economy.ru/art.php?nArtId=1933 (дата обращения: 24.10.2017).

2. Ильин А.Н. Кризис экологии и экологического сознания в обществе потребления //https://elibrary.ru/pic/1pix.gif Век глобализма. 2016. № 1-2 (17-19). С. 147–160.

3. Pape J., Fahy F. Review of State of the EU Directives on Production and Consumption and Catalogue of International Best Practice Models and Tools for Quality of Life Proofing. 2010. Sept. URL: http://www.consensus.ie/wp/wp-content/uploads/2013/11/Fahy-and-Pape_2010_Review-of-international-SCP-initiatives.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

4. Teisl M.F., Roe B. The Economics of Labeling: An Overview of Issues for Health and Environmental Disclosure // Agricultural and Resource Economics Review. 1998. Oct. URL: http://ageconsearch.umn.edu/bitstream/ 31535/1/27020140.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

5. Gutierrez A., Thornton T.F. Can Consumers Understand Sustainability Through Seafood Eco-Labels? // Sustainability. A U.S. and U.K. Case Study. 2014. № 6. РP. 8195–8217. URL: https://pdfs.semanticscholar.org/5f7d/73b1cbe438f0790b34222c92737f4d405e05.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

6. Grolleau G., Ibanez L., Mzoughi N., Teisl M. Helping Eco-Labels to Fulfil their Promises // Climate Policy. 2016. Vol. 16, № 6. РP. 792–802. URL: https://www.researchgate.net/publication/276097312_Helping_eco-labels_to_fulfil_their_promises (дата обращения: 24.10.2017).

7. Overdevest C., Rickenbach M.G. Forest certification and Institutional Governance: An Empirical Study of Forest Stewardship Council Certificate Holders in the United States // Forest Policy and Economics. 2006. № 9. РP. 93–102. URL: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.458.6652&rep=rep1&type=pdf (дата обращения: 24.10.2017).

8. Gulbrandsen L.H. Mark of Sustainability? Challenges for Fishery and Forestry Eco-labeling // Environment: Science and Policy for Sustainable Development. 2005. 47:5. РP. 8–23. URL: https://www.researchgate.net/publication/200043825_Mark_of_Sustainability_Challenges_for_Fishery_and_Forestry_Eco-labeling (дата обращения: 24.10.2017).

9. Agnew D.J., Gutiérrez N.L., Stern-Pirlot A., Hoggarth D.D. The MSC Experience: Developing an Operational Certification Standard and a Market Incentive to Improve Fishery Sustainability // ICES Journal of Marine Science. 2014. Jan. Vol. 71, Iss. 2, 1. РP. 216–225. URL: https://academic.oup.com/icesjms/article/71/2/216/778266 (дата обращения: 24.10.2017).

10. Cashore B., Gale F., Meidinger E., Newsom D. Confronting Sustainability: Forest Certification in Developing and Transitioning Countries // Yale School of Forestry & Environmental Studies. New Haven, 2006. URL: https://www.researchgate.net/publication/230630921_Confronting_Sustainability_Forest_Certification_in_Developing_and_Transitioning_Countries (дата обращения: 24.10.2017).

11. Koos S. Varieties of Environmental Labelling, Market Structures, and Sustainable Consumption Across Europe // Journal of Consumer Policy Consumer. Iss. in Law, Economics and Behavioural Sciences. 2011. Vol. 34, № 1. РP. 127–151. URL: https://www.researchgate.net/profile/Sebastian_Koos/publication/226996388_Varieties_of_Environmental_Labelling_Market_Structures_and_Sustainable_Consumption_Across_Europe_A_Comparative_Analysis_of_Organizational_and_Market_Supply_Determinants_of_Environmental-Labelled_Goods/links/56cb2da508ae5488f0dae64e.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

12. Экологическая сертификация и экомаркировка: заключительный технический отчет по проекту «Гармонизация экологических стандартов (ГЭС II) – Россия» / Р.А. Перелет, Я.П. Молчанова, Е.В. Пашков, С.М. Гордышевский, И.О. Краснова, Л.П. Ветошкина. 2009. 62 с. URL: http://air-q-gov.baes.by/userfiles/file/air_q_RU/CD/chapter_4/4-2/4-2-10.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

13. Peattie K. Towards Sustainability: The Third age of Green Marketing // The Marketing Review. 2001. № 2 (2). РP. 129–146. URL: https://www.researchgate.net/publication/233619700_Towards_Sustainability_The_Third_Age_of_Green_Marketing (дата обращения: 24.10.2017).

14. Ecolabel Index. URL: http://www.ecolabelindex.com/ (дата обращения: 24.10.2017).

15. Abderrazak C., Youssef A.B. Multiplicity of Eco-Labels, Competition, and the Environment // Journal of Agricultural and Food Industrial Organization. De Gruyter. 2009. № 2 (7). PP. 1–22. URL: https://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-00937183/document (дата обращения: 24.10.2017).

16. Fischer C., Aguilar F., Jawahar P., Sedjo R. Forest Certification: Toward Common Standards? // Foreign Investment Advisory Service of the World Bank Group. 2005. Apr. (Discussion Paper 05-10). URL: http://www.rff.org/files/sharepoint/WorkImages/Download/RFF-DP-05-10.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

17. Sustainable Efforts & Environmental Concerns Around the World // A Nielsen Report. 2011. Aug. URL: http://phe-ethiopia.org/admin/uploads/attachment- 886-nieslen-sustainability-report.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

18. The Sustainability Imperative New Insights on Consumer Expectations // A Nielsen Report. 2015. Oct. URL: http://www.nielsen.com/content/dam/nielsenglobal/eu/docs/pdf/Global%20Sustainability%20Report%20DIGITAL%20FINAL.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

19. Horne R.E. Limits to Labels: The Role of Eco-Labels in the Assessment of Product Sustainability and Routes to Sustainable Consumption // International Journal of Consumer Studies. 2009. № 2 (33). РP. 175–182. URL: https://www.researchgate.net/publication/ 227701800_Limits_to_labels_The_role_of_eco-labels_in_the_assessment_of_product_sustainability_and_routes_to_sustainable_consumption (дата обращения: 24.10.2017).

20. Yamamoto Y., Takeuchi K., Shinkuma T. Are There Price Premiums for Certified Wood? Empirical Evidence from Log Auction Data in Japan. 2012. Jun. 27 p. URL: http://www.lib.kobe-u.ac.jp/repository/81003930.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

21. Asche F., Larsen T.A., Smith M.D., Sogn-Grundvag G., Young J.A. Pricing of Eco-Labels with Retailer Heterogeneity // Food Policy. 2015. № 53. РP. 82–93. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030691921500041X?via%3Dihub (дата обращения: 24.10.2017).

22. Blomquist J., Bartolino V., Waldo S. Price Premiums for Providing Ecolabelled Seafood – A Case Study of the Swedish MSC-certified cod Fishery in the Eastern Baltic Sea // Working Paper. 2014. № 4. URL: http://www.agrifood.se/Files/AgriFood_WP20144.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

23. Bronnmann J., Asche F. The Value of Product Attributes, Brands and Private Labels: An Analysis of Frozen Seafood in Germany. 2016. РP. 141–166. URL: http://macau.uni-kiel.de/servlets/MCRFileNodeServlet/dissertation_derivate_00006560/Diss_Bronnmann_Julia.pdf?hosts=local#page=151 (дата обращения: 24.10.2017).

24. Delmas M.A., Gran L. Eco-Labeling Strategies and Price-Premium: The Wine Industry Puzzle E. // Business Society. 2010. March, 11. URL: http://www.esm.ucsb.edu/news/documents/organic_wine_delmas_grant.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

25. EVER: Evaluation of Eco-Label and EMAS for their Revision – Research Findings: Final Report to the European Commission – DG Environment, Brussels. 2006. URL: http://ec.europa.eu/environment/emas/pdf/other/everfinalreport2_en.pdf (дата обращения: 24.10.2017).

26. Wilson B., Takahashi T., Vertinsky I. The Canadian Commercial Forestry Perspective on Certification: National Survey Results // The Forestry Chronicle. 2001. Vol. 2 (77). РP. 309–313. URL: http://pubs.cif-ifc.org/doi/pdf/10.5558/tfc77309-2 (дата обращения: 24.10.2017).

27. Effects of Eco-Labelling Schemes: Compilation of Recent Studies / OECD. Paris, 2005. URL: http://www.oecd.org/officialdocuments/publicdisplaydocumentpdf/?doclanguage=en&cote=com/env/td(2004)34/final (дата обращения: 24.10.2017).

28. Global Impacts Report 1997–2017: A 20th Anniversary Review of the Marine Stewardship Council Program and the Progress and Improvements Made by MSC Certified Fisheries Around the World. 2017. URL: https://www.msc.org/documents/environmental-benefits/global-impacts/msc-global-impacts-report-2017 (дата обращения: 24.10.2017).

29. Opitz S., Hoffmann J., Quaas M., Matz-Lück N., Binohlan C., Froese R. Assessment of MSC-certified Fish Stocks in the Northeast Atlantic // Marine Policy. 2016. № 71. РP. 10–14. URL: http://www.fishbase.de/rfroese/MSC-2016.pdf (дата обращения: 24.10.2017).